Skip to main content
Kocatepe Mahallesi Ofis Lamartine Lamartin Caddesi, 6 No:6 D:Kat 5, 34437 Beyoğlu, Turkey 2050€ - 2450€
Acasă / Blog / Alopecia cicatrizanta poate fi vindecata?

Alopecia cicatrizanta poate fi vindecata?

By Prof. Dr. Soner Tatlidede 2020-02-10

scarring alopecia causes

Alopecia cicatricială este un tip de alopecie caracterizată prin apariția țesutului cicatricial care împiedică creșterea părului și determină distrugerea ireversibilă a foliculilor de păr. Dobandirea acestui tip de alopecie cicatricială nu este facila, în același timp, are loc simultan cu alte forme de cădere a părului, studiile științifice au arătat că poate avea un impact grav asupra stimei de sine a pacienților, a experiențelor sociale și a calității vieții.

De fapt, multe dintre persoanele interesate de costul unui transplant de păr în Turcia sunt de fapt pacienți care au suferit de alopecie cicatricială. Cu toate acestea, știți care sunt cauzele acestei boli? Alopecia cicatricială se arde pur și simplu sau are nevoie de un tratament pentru a o opri? Dacă sunteți în căutarea de răspunsuri despre cum să opriți răspândirea alopeciei sau despre care sunt simptomele sale și cum să le identificați ... nu ratați următoarele rânduri.

Cum este diagnosticată alopecia cicatricială?

Întrebarea este: poate părul să crească înapoi după cicatricea alopeciei? Vestea proastă este că, așa cum am menționat anterior, odată ce alopecia cicatricială a cauzat distrugerea foliculilor, aceasta este ireversibilă. De aceea este esențial să identificăm și să detectăm în timp simptomele acestei boli. Pe de altă parte, vestea bună este că alopecia cicatricială este localizată de obicei într-o zonă limitată a scalpului.

În alopecia cicatricială, distrugerea foliculilor este cauzată de o inflamație a părții superioare a foliculului pilos (care este locul în care sunt localizate celulele stem și glanda sebacee); cu toate acestea, această inflamație - care în cele din urmă provoacă atrofia foliculului și înlocuirea acesteia cu țesutul cicatricial - poate fi uneori neobservată la început, dar există și alte simptome comune precum mâncărime, arsuri, sensibilitate ridicată și chiar durere puternică, asociate cu căderea părului.

În plus, pielea capătă un aspect ciudat, devenind atrofiată și strălucitoare, ceea ce face imposibilă aderenta ei; roșeață, cicatrizare, scăderea pigmentării și pustule pot apărea, de asemenea, ca urmare a procesului de inflamație care are loc sub pielea scalpului. Să ne amintim că acest proces se poate întâmpla atât la bărbați, cât și la femei de orice vârstă, dar este rar la copii.

Prin urmare, este vital să detectăm inflamația foliculilor sau oricare dintre aceste simptome la timp înainte ca foliculii să fie distruși. Deoarece alopecia cicatricială apare de obicei sub formă de pete de chelie, ea poate fi confundată uneori cu alopecia areata; deci, dacă simptomele nu sunt clare, trebuie să consultați un specialist, care poate detecta alopecia cicatricială prin efectuarea unei biopsii la nivelul scalpului.

Ce provoacă cicatricea alopeciei?

Cicatricea in urma alopeciei - numită, de asemenea, căderea părului cicatrizanta - poate avea multiple cauze, prin urmare, nu este o sarcină ușoară identificarea originii sale. Atunci, ce cauzează căderea părului cicatrizant? Ei bine, spre deosebire de alte tipuri de alopecie, acest lucru poate apărea din cauza factorilor genetici, dar și din cauza celor externi, cum ar fi infecțiile sau leziunile. În concluzie, putem spune că alopeciile cicatriciale sunt clasificate ca primare sau secundare:

  • Primară: această alopecie cicatricială este produsă în principal de factori genetici și ereditari sau de alte tulburări interne care determină o modificare a dezvoltării foliculului, inflamația acestuia și în final distrugerea acestuia.
  • Secundara: inflamația foliculilor este cauzată de un traumatism sau de leziuni fizice (lovituri, răni, arsuri etc.) sau de alți factori externi, cum ar fi infecții, tumori...

De fapt, deși în ambele cazuri factorul declanșator al distrugerii părului este o inflamație a foliculilor, alopecia cicatricială secundară este cel mai frecvent tip și poate fi consecința a tot felul de traume, leziuni, infecții (atât bacteriene, cât și virale) sau chiar apar ca urmare a tratamentelor, precum tratamente chirurgicale sau radioterapie.

Alopecia, in sine, poate provoca, de asemenea, alopecia cicatricială. Alopecia de tracțiune, sau cazul in care parul este supus unei presiuni, afectează în mod frecvent femeile care poartă unele coafuri traumatice pe perioade lungi de timp; și dacă această coafură continuă și nu se aplică un tratament adecvat, boala poate continua să evolueze până să devină o alopecie cicatricială, provocând daune ireversibile foliculilor de păr.

Cum să inversăm procesul de  alopecie cicatricială?

Apoi, apar întrebări: se poate opri cicatricea alopeciei? Cum să tratezi alopecia cicatricială? Am menționat deja că, odată ce distrugerea foliculului este făcută, aceasta este ireversibilă; dar dacă reușim să identificăm simptomele și cauzele alopeciei în timp, există tratamente care pot fi foarte eficiente pentru a preveni deteriorarea suplimentară a restului foliculilor.

În plus, medicii și oamenii de știință lucrează în fiecare zi pentru a învăța cum să opreasca cicatricea alopeciei; de exemplu, au existat unele rapoarte despre utilizarea (injectiilor bogate în plasmă) pentru cicatrizarea alopeciei cu rezultate de succes care sunt destul de promițătoare, precum și cele care utilizează medicamente, cum ar fi minoxidil.

Oricum, deoarece afectarea foliculilor este permanentă, cea mai bună și cea mai folosită soluție în zilele noastre pentru pacienții care au suferit de alopecie cicatricială este un implant de păr. La Clinicana suntem specialiști în tot felul de tratamente și avem cei mai buni profesioniști pregătiți să vă diagnostice problemele de păr. Aruncați o privire la recenziile despre transplantul de păr în Turcia și aflați de ce atât de mulți oameni au avut deja încredere în noi pentru o soluție permanentă pentru a-și salva părul.

Consultaţii gratuite

Lăsaţi-ne numărul de telefon şi vă vom suna în cel mai scurt timp

Sunați-ne acum +40 (754) 930 600
Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi actualizat